Waarom is een goede structuur belangrijk?

Er worden elke dag nieuwe websites gemaakt, het is dus steeds moeilijker om het verschil te maken in de massa en uw potentiële klanten te bereiken. Veel websites hebben echter één ding gemeen: de website structuur is niet correct opgebouwd, met alle gevolgen vandien qua bezoekers en de positionering in de zoekresultaten van Google.

Omdat er vandaag de dag heel veel handige tools en programma’s beschikbaar zijn, die zich profileren als zijnde “makkelijk, snel en goedkoop zelf je eigen website bouwen”, lijken webdevelopers of webdesign agentschappen wel van voorbijgaande aard. Met systemen als Wix of JimDo krijg je effectief zelf de mogelijkheid om op een goedkope en snelle manier een mooie website neer te zetten. Eerlijk is eerlijk, deze tools kunnen wel leiden tot leuke weergaves, maar naast de beperkingen qua functionaliteiten & lay-out, is er ook vaak niet goed nagedacht over de structuur van de website en hoe deze structuur zal worden bijgestuurd wanneer de website aangepast zal worden.

De structuur van je website is erg belangrijk. Niet alleen naar gebruiksvriendelijkheid voor je bezoekers toe, maar ook naar leesbaarheid van zoekmachines zoals Google of Bing.

Het belang van een goede website structuur

Een goede website structuur is in eerste instantie belangrijk voor je bezoekers & potentiële klanten. Met een duidelijke, doordachte structuur blijft alle informatie overzichtelijk en kan men als bezoeker snel de informatie terugvinden waarnaar de klant op zoek is. Maar ook voor zoekmachines is de structuur van je website van heel groot belang. Hoe beter & duidelijker de structuur, hoe makkelijker zoekmachines je website kunnen “crawlen”.  Hoe makkelijker zoekmachines jouw website kan lezen en indexeren, des te meer pagina’s in de zoekresultaten worden opgenomen. Ook dit zal een impact hebben in de positionering van je website in de zoekresultaten.

Een goede website structuur lijkt allemaal heel eenvoudig en vanzelfsprekend, maar het niet nadenken over of toepassen van een goede structuur, kan absoluut negatieve effecten hebben op de positionering van de website in de zoekresultaten of het aantal bezoekers. Een slechte structuur kan een hoger bouncepercentage opleveren. Dit is nu exact wat je wilt vermijden, omdat ook Google dit als een negatieve gebruikerservaring beschouwt. De gebruikerservaring van website bezoekers is een van de belangrijkste ranking factoren in SEO.

Website-structuur-webdesign-webprof

Voordelen van een goede website structuur

Een goede website structuur kan ervoor zorgen dat:

  • Bezoekers vinden alle informatie die ze nodig hebben op de website
  • Bezoekers de gewenste pagina binnen drie kliks vinden
  • Zoekmachines gemakkelijk websites kunnen doorzoeken
  • De website een krachtig & overzichtelijk geheel is

Nu je het belang van een goede structuur kent, wilt je natuurlijk weten aan welke voorwaarden een goede structuur moet voldoen. De ideale structuur varieert enigszins, afhankelijk van het type website. Het doel van een nieuwswebsite is bijvoorbeeld anders dan het doel van een webshop.

Waar voldoet een goede structuur aan?

  • In drie kliks waardevolle content bereiken

Het is belangrijk dat je bezoekers en zoekmachines snel alle waardevolle inhoud kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn. Het ideale uitgangspunt is steeds te proberen je bezoekers maximaal 3 klics te moeten gebruiken om tot het gewenste resultaat te komen.

Zorg er ook steeds voor dat de structuur van je pagina’s duidelijk is, zodat je bezoekers niet veel tijd hoeven te besteden aan het doornemen van informatie die niet voor hun van toepassing is,

  • Het verbinden/linken van pagina’s

Zorg ervoor dat er geen zwevende pagina’s op je website staan. Dit zijn pagina’s waarnaar 0 keer gelinkt wordt vanaf andere pagina’s op je website (en vice versa). Deze pagina’s zijn heel moeilijk te indexeren door de zoekmachines (Google). Deze pagina’s bijsturen kan via interne links of via je menu-structuur. Hoe beter de interne linkstructuur, hoe hoger de waarde die tussen pagina’s kan worden gedeeld.

  • Eenvoudige navigatie & duidelijke URL-structuur

Met een eenvoudige (lees: niet té complexe & duidelijke) navigatie zorgt u voor een gebruiksvriendelijke website die ook voor de zoekmachines toegankelijk is.  Stem de URL-structuur volledig af op je uitgetekende structuur en navigatie. Maakt je naast de producten ook gebruik van verschillende categorieën waarin u producten wenst voor te stellen, dan zal deze structuur u betere resultaten opleveren:

Het goed scoren in Google is afhankelijk van diverse parameters en inspanningen. Een groot deel van de inspanningen kan, na oplevering van je website of webshop door uzelf of specialisten in de verschillende vakgebieden worden uitgevoerd. Benieuwd naar wat nog allemaal een invloed kan hebben op de positionering van uw website in Google? Neem dan contact met Webprof op!

Over de auteur-
In 2019 heb ik Webprof opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!
Webprof Mark Zonneveld
Mark Zonneveld
Webdesigner
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Twitter

Ook ik maak gebruik van cookies voor mijn website!