6 Redenen Waarom je beter geen Wix website moet gebruiken

Je kent het wel, je wilt voor je bedrijf een nieuwe website, al gauw kom je op de snelste en goedkoopste keuze, een Wix website. Maar is dit wel de juiste keuze voor je bedrijf. De bedoeling van jouw website is om gevonden te worden online en klanten te zien scoren!

Wix is een grote speler op de markt. De website builder zorgt voor maar liefst 110 miljoen websites.

Wix’s drag-and-drop editor maakt het makkelijk om een professionele website te ontwerpen zonder dat je een regel code hoeft te schrijven.

Als kers op de taart: je hoeft helemaal niets te betalen. Zowel je website als de hosting ervan zijn gratis. Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Dan heb je gelijk. Een gratis website klinkt veelbelovend, maar ons gezond boerenverstand vertelt ons dat er iets niet klopt.

Ik vertel je hieronder waarom je beter niet voor GRATIS kan gaan!

Inhoudsopgave

Reden 1 – Hou rekening met de verborgen kosten van Wix

De grote troef van Wix? Het is gratis. Althans, dat beweert Wix toch?. Het is in elk geval een effectieve trucje die heel wat klanten over de streep trekken, trap hier niet in!

Toch kun je gratis met een grote korrel zout nemen. Wix’ bedrijfsmodel is namelijk freemium, waarbij inkomsten gegenereerd worden door betaalde extra’s.

Je voelt al aan je water waar dit naar toe gaat?

Wat Wix doet is geen vriendendienst. Net zoals elk ander bedrijf denkt ook Wix aan zijn winstgevendheid. Daar is op zich niets mis mee.

Indien Wix niet-essentiële betaalde extra’s zou voorzien, zou dat geen geld in het laatje opbrengen. Wie betaalt er tenslotte voor extra’s die niet noodzakelijk zijn?

Het resultaat hiervan? Het gratis stukje van Wix heeft sterke beperkingen, waardoor je niet echt kan spreken van een operationele website, en je dus verplicht bent om te gaan investeren!

Wix-logo-webprof

Reden 2 – Wix en SEO gaan niet samen

Eerst en vooral is Google geen fan van Wix. De populaire zoekmachine steekt dat ook niet achter stoelen of banken en heeft daar verschillende redenen voor.

Een gratis website van Wix ondersteunt slechts weinig marketingtechniekenwaaronder Facebook pixels, re marketing lijsten en e-mailcampagnes.

Wix websites laden ook gemiddeld veel trager in dan pakweg WordPress websites. De website builder ondersteunt namelijk geen AMP, en wordpress doet dat wel

Laat de laadtijd nu net één van de belangrijkste ranking factoren zijn waarmee Google de positie van je website in de zoekmachine bepaalt.

Bovendien verkrijgen gebruikers bij Wix een (gratis) subdomein dat verwijst naar Wix zelf, namelijk wixsite.com. Indien je dit wil wijzigen naar een eigen domeinnaam, zul je meer moeten betalen.

Reden 3 Je kunt een sjabloon moeilijk tot niet wijzigen

Het drag-and-drop systeem is gebruiksvriendelijk. Dat klopt inderdaad. Toch is Wix niet altijd even gebruiksvriendelijk zoals de websitebuilder beweert te zijn.

Je kan namelijk niet overschakelen van sjabloon of template nadat je jouw website hebt gebouwd.

Denk dus goed na over je keuze, want wil je overschakelen op een ander design, dan moet je je site volledig terug heropbouwen, dit kost dus VEEL tijd en geld.

Erg handig is dit niet, aangezien innovatie en vernieuwing steeds meer naar een hogere versnelling schakelen.

Het veranderen van je website dien je elk jaar wel een keer te doen om mee te gaan met de nieuwste trends. De houdbaarheidsdatum van je website wordt aldus flink beperkt. Tenzij je het ziet zitten om telkens volledig opnieuw te beginnen, is dit een hinderlijke bottleneck.

Bovendien zal je eerste website niet meteen de mooiste worden, terwijl je twintigste website er wellicht al een stuk beter uit zal zien.

Dit betekent echter wel dat je 20 keer volledig opnieuw van stretch zal moeten beginnen, aangezien je niet meer van sjabloon kan wisselen nadat je website live is gegaan.

Reden 4 Een Wix website is niet 100% responsive

Steeds meer gebruikers stappen over op mobiel surfen. In sommige gevallen zelfs uitsluitend. Dit betekent dat een responsieve website van cruciaal belang is.

Wix beweert dat je website er op elk scherm geweldig uitziet. Hoewel Wix absoluut zijn best doet, is dit niet helemaal waar.

De website builder van Wix maakt namelijk gebruik van absolute positionering. Dit betekent dat web elementen per pixel worden gepositioneerd.

Absolute positionering geeft meer flexibiliteit in het positioneren van elementen. Je kan namelijk zelf exact bepalen waar je een bepaalde knop of tekst wil hebben.

Dit resulteert echter in een minder goed aangepast beeld bij verschillende schermformaten.

WordPress daarentegen maakt gebruik van een mobiel design, wat betekent dat pagina-elementen worden gepositioneerd ten opzichte van het scherm van het apparaat.

 

Reden 5 De klantenservice laat te wensen over

Hoewel Wix beschikt over een 24/7 helpdesk laat de klantenservice helaas vaak te wensen over.

Wix-ervaringen-webprof

Van de 2280 reviews op Trustpilot krijgt Wix gemiddeld slechts 1.5 ster op vijf. Maar liefst 64% van de reviews beoordeelde de klantenservice van Wix als ronduit slecht.

Niet-gecommuniceerde kostenverhogingen, automatische antwoordapparaten of ronduit moeilijk bereikbaar. Het is maar een greep uit één van de vele recensies die klanten achterlieten.

Ben je benieuwd naar alle reviews? Dan kun je die altijd raadplegen op de website van Trustpilot.

Dit is natuurlijk niet iets wat je wilt indien het om je business draait, kies daarom voor een betrouwbare partner die jou van A-Z ontzorgd in de online omgeving.

 

Reden 6 Wix is niet goed voor je merk of bedrijf..

Wix staat bekend als goedkoop. Dat steekt het merk niet onder stoelen of banken. Sterker nog: goedkoop & makkelijk zijn de twee fundamentele waard proposities die Wix naar voren schuift.

Website wix

Goedkoop betekent niet noodzakelijk dat je bedrijf daarom geen kwaliteit levert.

Maar toch is goedkoop niet echt de stukje die je wilt koppelen aan je bedrijf. Bovendien is het algemeen geweten dat een Wix website makkelijk is om te maken.

Op die manier toon je eigenlijk aan je website bezoekers dat je weinig tijd, noch geld hebt geïnvesteerd in het maken van je website.

Indien je een professioneel bedrijf runt, wil je liefst zulke percepties niet uitstralen. De waarde van je merk wordt hoe dan ook hierdoor voor een stuk beïnvloedt.

Mensen gaan dit koppelen aan de producten die je verkoopt.

Conclusie, Wix ziet er op het eerste gezicht simpel en goedkoop uit maar indien je meer wilt komt je duurder uit.

Webprof adviseert daarom WordPress, wil jij ook een professionele WordPress website stuur mij een appje

Over de auteur-
In 2019 heb ik Webprof opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!
Webprof Mark Zonneveld
Mark Zonneveld
Webdesigner
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Twitter

Cadeautje

Download gratis mijn E-book met 20 tips!
en verzeker jezelf van de meest effectieve online strategie.

Verdubbel je online klanten!

Ook ik maak gebruik van cookies voor mijn website!