Wat is een UTM-code? Een simpele uitleg voor meer omzet

Is jouw omzet te laag? Lees hieronder wat een UTM-code doet.
Welke van jouw online marketing campagnes werken momenteel het beste? Als je het antwoord op deze vraag niet weet, laat je mogelijk de kans op een hogere omzet liggen. Zonde! Zeker omdat de oplossing simpel is: het gebruik van een UTM-code. Hieronder leggen ik uit wat een UTM-code precies is en hoe je er zelf eentje kunt maken en gebruiken.

Inhoudsopgave

UTM-code: betekenis en afkorting

UTM is de afkorting van Urchin Tracking Module. De gelijknamige software van Urchin is de voorganger van Google Analytics en maakt het mogelijk om de effectiviteit van je online marketing campagnes op een makkelijke manier te meten, en meten is weten!

Een UTM-code is een simpele toevoeging aan de URL waar je bezoekers naar wilt verwijzen en bestaat uit vijf verschillende parameters. Deze maken Google Analytics duidelijk van welke bron, medium, campagne, (zoek)term en/of content het bezoekersverkeer op je pagina afkomstig is.

Het toevoegen van deze parameters aan je links wordt ook wel URL-tagging of link tagging genoemd.

Banner-UTM-Webprof

Een voorbeeld van een UTM-code

Een UTM-code kent altijd dezelfde structuur en opbouw, waarin een aantal van de hierboven genoemde parameters elkaar opvolgen. Bijvoorbeeld:

https://www.webprof.nl/wat-is-een-utm-code/?utm_source=facebook&utm_medium=content&utm_campaign=wat_is_een_utm_code

Zoals je hierboven ziet, is aan de URL van de webpagina een code toegevoegd die duidelijk maakt dat de bezoeker in dit geval:

 • Afkomstig is van Facebook (en daar dus op de link naar jouw website heeft geklikt)
 • Heeft geklikt op een link in tekstuele content (en dus niet in bijvoorbeeld een advertentie of email)
 • Is doorgeleid naar een webpagina die onderdeel is van de campagne ‘Wat is een UTM-code’

De ingevulde parameters vertellen je dus veel over de herkomst van je webverkeer.

Hoe werken UTM-parameters?

In totaal zijn er vijf UTM-parameters die je in een UTM-code kunt verwerken:

Bron (utm_source)

De bron is een verplicht element in een UTM-code en vertelt je wat de herkomst is van bezoekersverkeer. Dit kan bijvoorbeeld een zoekmachine zoals Google zijn of een sociaal platform als Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn.

Medium (utm_medium)

Het medium in de code doelt op het marketingmedium dat bezoekers heeft weten te verleiden om door te klikken. Het medium kan bijvoorbeeld een offline advertentie zijn, een organisch zoekresultaat in Google of je e-mailhandtekening. De opties zijn hier zeer divers.

UTM-code-blog-header-Webprof

Campagne (utm_campaign)

De campagne vertelt je van welke marketingcampagne de aangeklikte URL met UTM-code onderdeel is. Voor een productlancering kun je bijvoorbeeld een specifieke campagne creëren met een aankondiging in een nieuwsbrief. Verwerk je de link met UTM-code bijvoorbeeld in de nieuwsbrief van juli? Dan voeg je de volgende parameter toe aan de URL: ‘utm_campaign=nieuwsbrief_juli’.

Term (utm_term)

De term in een UTM-code is van oorsprong de zoekterm die bezoekers op je link laat klikken. In de praktijk gebruiken marketeers deze parameter vaak om andere (belangrijkere) informatie in de code te verwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan termen als ‘korting’, ‘huidigeklanten’ en ‘nieuweleads’.

Content (utm_content)

De content beschrijft de inhoud van het medium dat bezoekers heeft overgehaald om te klikken. Dit kan bijvoorbeeld het onderwerp van een blogartikel zijn, de invalshoek van een advertentie of de kleur van een CTA-button die de UTM-code bevat.

Deze parameter is ideaal voor A/B-testen. Zo kun je bijvoorbeeld de doorklikresultaten van een oranje button (‘utm_content=button_oranje’) met die van een blauwe button (‘utm_content=button_blauw’) vergelijken. Wie weet blijkt de oranje button te leiden tot veel meer inschrijvingen of aankopen!

Zelf een UTM-code maken: hoe doe je dat?

Nu je weet wat de grote voordelen van UTM-codes zijn, wil je ze waarschijnlijk zelf ook gebruiken. Hiervoor hoef je gelukkig niet handmatig je URL’s aan te passen, want er zijn speciale URL-makers voor Google Analytics. Zelf beveelt Google de Campaign URL Builder aan. En die werkt heel eenvoudig.

Op de website van deze tool vind je de volgende zes invoervelden terug:

 • De URL van je website *
 • De bron van je campagne *
 • Het medium van je campagne *
 • De naam van je campagne *
 • De term van je campagne
 • De content van je campagne

Hier vul je simpelweg de gevraagde parameters in. Het invullen van de bovenste vier invoervelden (gemarkeerd met een *) is verplicht, de onderste twee zijn optioneel.

Tijdens het invullen genereert de tool automatisch een correcte URL met UTM-code voor je. Deze kun je met één druk op de knop kopiëren of omzetten in een zogenaamde Short Link voor een kortere URL. Makkelijker kan het bijna niet!

campaign-url-builder-1_webprof

UTM-code terugvinden in Google Analytics

Het gebruik van UTM-codes levert veel data op en deze bekijk je in Google Analytics. Dit handige meetinstrument voor webverkeer en -analyse herkent de vijf verschillende parameters, waardoor je in één oogopslag ziet hoe vaak er op links met een bepaalde bron, medium en campagne is geklikt.

Met andere woorden: je ziet welke bronnen, media en campagnes je de meeste bezoekers en dus het beste resultaat opleveren. En dat is waardevolle informatie!

Het terugvinden van de verzamelde gegevens uit UTM-codes is in Google Analytics heel eenvoudig. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 • Log in bij Google Analytics
 • Ga naar Acquisitie > Campagnes > Alle campagnes
 • Optioneel: Filter en sorteer de data naar behoefte
 • Optioneel: Voeg een secundaire dimensie toe voor meer overzicht
Over de auteur-
In 2019 heb ik Webprof opgericht. Het verbeteren van organische vindbaarheid in Google is een passie van me waarmee ik graag andere bedrijven ook verder help!
Webprof Mark Zonneveld
Mark Zonneveld
Webdesigner
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Contact-met-webprof

Bakkie Doen?

Even jouw website door nemen onder het genot van een kopje koffie…

Ook ik maak gebruik van cookies voor mijn website!